Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tuning-veszélyes xenonlámpa

2008.11.10

Veszélyes xenonlámpa

Kép


Nem büntetik az utólagos xenont, de nem ártana.

 

"A xenonlámpa ívkisüléses rendszer, amelynél elektromos kisülés hozza létre és tartja fenn a xenongáz ívfényét. A xenonizzó előnye, hogy fényereje és élettartama többszörösen felülmúlja a halogénét. Gyári kiépítésben hozzátartozik az automatikus magasságállítás és a fényszórótisztító berendezés. Előbbi nagy terhelésnél, fékezéskor, gyorsításkor, bukkanón áthaladva kiegyenlíti a kocsi mozgásából adódó billenéseket, hogy a felemelkedő xenonfénykéve ne vakítsa el a szembejövőt, motorja a másodperc tizedrésze alatt reagál a szenzorok jeleire."

Azonban azt ne felejtsük el, hogy a Magyarországon uralkodó útviszonyok lehetetlenné teszik az automata magasságállító megfelelően gyors és precíz reagálását. Így semmivel sem vakít kevésbé mint az utólagos Xenon. Továbbá számos autósnál esetleg azért vakíthat a halogén vagy a xenon, mert a rossz minőségű utak (nem kibójázott felfestett huplis, kátyús… stb.) miatt az engedélyezetnél, feljebb van állítva a lámpa. Mindez főleg esőben, sárban és éjszaka kritikus. És ha nem lenne a lámpa elállítva sokszor nem is látnánk semmit az útból sajnos

A terepjárók gyári Xenon fényszórója olyan magasan van, hogy azon a magasságállító sem segít.” így a gyári xenon is vakíthat !

 

Többek között a cikk azzal is foglalkozik, hogy történt-e már baleset a xenon izzó használata miatt.

„Megkérdeztük, mi történik, ha egy rosszul beszerelt xenon-izzó elvakítja a szembejövőt, aki balesetet okoz. Komáromi ezredes közölte, hogy a helyszínelés során, amennyiben felmerül, ezt a tényezőt is vizsgálják, de ilyen okból bekövetkezett balesetről nem tudnak. A Magyar Autóklub állásfoglalása kiemeli, hogy külön jogszabály nem rendelkezik a kérdésben.”

Vigyázat! A kék LED használata Magyarországon nem engedélyezett!

Lecsapnak a kék LED-ekre

Mindenki egyöntetű véleményen volt a különféle színes fénytrükkök tekintetében: küszöbfény, világító szelepsapka, neonfény a kocsi alól, kék LED-ek elöl-hátul, piros fényszóróizzó, jobbra-balra cikázó zöld izzósor elöl, lila üvegű ködlámpa, feketére festett hátsó bura - ezek nem szabályosak, és a rendőr megállít, büntet, leszedet. Nálunk nem is látni olyan sokat ezekből, bezzeg az amerikaiaknál más a helyzet.
A xenonosokkal ellentétben a kéklő-zöldellő fényekkel csinosított autókat látva majdnem biztos, hogy a rendőr eljárást kezdeményez.

Összesítve, értelmezésünk szerint az utólagos xenonosoknak nincs sok félnivalójuk, ám a kék LED-eseket megbüntetik.”

Összefoglalva tehát a következők vonhatók le az utólagosan beszerelt xenonokról:

„Úgy tűnik, hiába az előírások, mégis minden ködös, zavaros, akár a rosszul beállított fényszóró. Aki utólagos xenont szereltet be, nagy baja nem lesz belőle. "

Felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy autójába csak szakszerűen beszerelt minőségi és foglalat azonos Xenon készletet szereltessen! A beszerelést követően minden esetben ellenőrizze a lámpa vetítési képét.

 

 

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Január / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 109322
Hónap: 1405
Nap: 67